Tips för en säker flytt

Att flytta kan vara farligare än du förväntar dig. Det är ansträngande arbete som i kombination med tunga lyft, vassa packknivar och andra faktorer kan leda till allvarliga skador om du inte är försiktig. Detta gäller särskilt om du väljer att flytta på egen hand och har tagit på dig uppgiften att bära tunga möbler utan hjälp från flyttfirma. Att skydda dig själv under din flyttning är lika viktigt som att skydda dina tillhörigheter (det är faktiskt viktigare), så du bör inte börja flytta utan en god förståelse för de grundläggande tipsen för din säkerhet. Det här är de viktigaste tipsen som du alltid bör komma ihåg.

Packa inte mer än du kan

Bara för att du kan passa 100 böcker i den medelstora lådan betyder det inte att du borde. flyttlådor är utformade för att bära en viss vikt och mer än det kan leda till belastning eller skada på rygg, knän och andra leder.

Rätt kläder

Dina kläder ska vara bekväma och hanterbara när du är på resande fot, men undvik lösa eller överdimensionerade kläder, vilket kan hindra din rörelse och få dig att snubbla eller fastna. Koncentrera dig på att bära kläder som är flexibla, andas och som är väderanpassade så att du känner dig så bekväm som möjligt, och se till att du väljer skor med en optimal stödnivå. Snygga tofflor eller skor med klackar påverkar både din balans och din bärbarhet.

Tänk på din flytt

Tunga lyft är en del av rörelseprocessen, men det kan lägga mycket belastning på dina muskler och leder, särskilt områdena runt din ryggrad. Lyft inte mer än absolut nödvändigt för att minska risken för skador. Om du flyttar själv, planera hur du vill placera flyttbilen i förväg så att du inte lyfter och transporterar lådor och möbler mer än nödvändigt.

Använd rätt lyftteknik

För att du ska vara säker och undvika skador, se till att du följer grunderna för tunga lyft, inklusive att hålla ryggraden så neutral som möjligt under processen. När du plockar upp tunga föremål från marken, böj knäna – inte midjan. Bär tunga föremål nära kroppen för att upprätthålla balans och vrid inte kroppen.

Försök inte lyfta mer än du klarar av

Detta är en flytt, inte en tyngdlyftningstävling. Om något känns för tungt eller ohanterligt, be om hjälp istället för att prova det själv. Du känner din kropp och dess förmågor bättre än någon annan, så lyssna på vad den säger dig och försök inte bära mer än du kan.

Håll din väg säker

Oavsett om du packar, transporterar eller packar upp är det viktigt att skapa en säker väg som du kan gå igenom utan att oroa dig för hinder. Se till att du pekar ut en tydlig väg, både inomhus och ute.

Tillräckligt med energi

Du är mer benägna att ha en olycka när du är utmattad. Det är därför det är helt avgörande att du är tillräckligt utvilad under din flytt. Vi är alla frestade att hålla på till så sent som möjligt när vi packar eller packar upp, men var försiktig med just detta. Om du vet att du behöver extra timmar för att få allt gjort, gå och sova vid en rimlig tid och gå upp extra tidigt istället för att stanna uppe sent. På så sätt har du den energi du behöver för att flytta effektivt, smart och säkert.

Gör du det själv eller anställer du en flyttfirma?

När du har ett svårt jobb är ibland det bästa och säkraste att göra för dig själv att anställa ett professionell flyttfirma. Proffs har mycket erfarenhet och kunskap när det gäller att flytta säkert och kan få jobbet gjort snabbare och mer effektivt än du kan. Att ringa in en flyttfirma i Göteborg är särskilt viktigt om du återhämtar dig efter en skada eller kämpar med kronisk smärta
Att flytta helt säkert kräver både förberedelse och sunt förnuft. Följ tipsen för säker rörelse ovan för att se till att du gör allt du kan för att undvika olyckor och personskador.

Om du väljer att anställa en flyttfirma för din flytt så finns vi här för dig i Göteborg. Kontakta oss och njut av en smidigare flytt.