Flytta med katt

Få din katt van vid det nya hemmet

Att få det nya huset att känna sig som ett nytt ”hem” tar alltid tid. Detta gäller dig själv, men säkert också för din katt. Ge därför din katt tid att vänja sig till ditt nya hem. För de flesta katter går det relativt snabbt, mellan en till tre veckor räcker för att vänja sig.

De saker du kan göra för att hjälpa din katt att vänja sig till ditt nya drömhus snabbare:

Var uppmärksam på din katt under de första veckorna så att den är så avslappnad som möjligt.

Rutin är mycket viktigt: mata alltid din katt på samma plats i huset och hålla samma mattider som i det gamla huset.

Ska du flytta till mindre bostad? Se sedan till att din katt fortfarande har tillräckligt med bostadsyta. Tänk i höjd: med en klätterstång eller hyllor längs väggen skapar du extra bostadsyta och en utmaning för din katt.

Lek med din katt regelbundet och se till att det finns tillräckligt med leksaker som din katt kan leka med när du inte är hemma. Du vill ju inte att den vackra nya soffan ska användas för det …

Har du en inomhuskatt? Då kan det ta lite längre tid innan din katt vänjer sig efter flytten. Inomhuskatter är mycket känsliga för förändringar, vilket ibland kan uppröra dem längre.
Så hålla ett öga på din inomhuskatt. Se till att de äter, dricker och annars vid god hälsa. Katter blir också snabbare sjuka när de lider av stress. De är precis som människor …

Hur länge ska en katt stanna inne efter flytten?

Det är tillrådligt att du inte släpper ut din katt under justeringsperioden på tre veckor. Du föredrar att vänta lite längre; ungefär sex veckor.

Känner du till de nyhetsrapporterna om katter som hittades cirka tvåhundra kilometer hemifrån för att de gick tillbaka till det gamla huset? De gör det verkligen. Även om du inte förväntar dig detta från din (kanske lite för feta) katt, bör du se upp.

Känner du att din katt är väl van vid ditt nya hem? Sedan följa honom utanför. Det är bra att vidta några försiktighetsåtgärder i så fall

Åtgärd ett:

Bär en säkerhetskrage på din katt med ditt namn, adress och telefonnummer. Ha alltid en krage med säkerhetslås. Detta kan vara ett snäpplås som lossnar under tryck eller ett elastiskt band som sträcker sig under tryck. Annars riskerar du att din katt hänger fast vid något – och i värsta fall hänger.

Åtgärd två:

Innan din katt går ut för första gången, gå till veterinären för att kontrollera att alla vaccinationer fortfarande är i ordning. Om din katt ännu inte har vaccinerats, låt din katt vaccineras och registrera det i en databas. Glöm inte att rapportera din adressändring till databasen.

Åtgärd tre:

Presentera din katt försiktigt i den nya miljön. Gå utanför med din katt och lämna dörren öppen lite längre. Då kan din katt snabbt komma in om han inte känner sig säker.

Kontakta oss som din flyttfirma i Stockholm.