Flytta med barn

Att flytta med barn: hur gör du det?

Lugn, renlighet och regelbundenhet. Som föräldrar till små barn vet du hur viktigt dessa tre saker är. Under en flytt – och perioden före och efter – är de lika långt borta. Det kan vara ganska svårt för barn.

Särskilt om flytten innebär att de måste gå till en annan grundskola. Eller om en skilsmässa är orsaken till flytten. Men en flyttning inom samma distrikt är också en stor förändring.

Kort sagt: flyttning är ett spännande äventyr för barn, men ett där de behöver vägledning. Hur gör du det bäst?

Berätta inte för barnen om flytten för tidigt

Om inte flytten tvingas, ser fram emot det. Ett nytt hem, en ny miljö; en ny början! Chansen är stor att barnen tänker annorlunda.

Detta är verkligen fallet när barn måste gå på en annan grundskola. Barn i den åldern vet redan mycket väl att de måste lämna sina vänner; bort från deras bekanta miljö. Berätta därför inte barn om flyttplanerna för länge i förväg. Då varar en oro och förvirrings period onödigt länge.

När måste du anmäla flytten till ditt barn? Det beror på barnens ålder. Är de fortfarande väldigt små? Då är några veckor i förväg tillräckligt tidigt. Går barnen redan i skolan? Vänta i så fall tills allt är klart och det är säkert att flytten kommer att ske inom några månader.

Förbered dina barn för flytten

Är flytten klar? Ta sedan konkreta steg för att förbereda dina barn på flytten. Kör alla till det nya bostadsområdet och gå en promenad för att utforska. Var kan barnen leka? Vilken skola kommer barnen gå på? Besök det.
En flytt med barn gör det (mer) rolig genom att involvera dem. Låt dem plocka ut färg och möbler till sitt nya rum, men gör det bara om de känner för det då. Var uppmärksam på deras icke-verbala kommunikation. Barn tycker om att glädja sina föräldrar, så se till att de vet att de också kan vara ledsna.
En adjöfest kan hjälpa till att byta skolor. Gör en godbit med barnen för att hedra flytten. Eller organisera att klasskamraterna gör en minnessak till ditt barn. Ett gott farväl från skolan och vänner gör allt bara lite lättare. Ett barn kan bara vara öppet för något nytt genom att stänga den gamla brunnen.

Vad gör ett drag med ett barn?

Barn reagerar mycket olika på en flytt. Flyttar du med ett barn? Då är utmaningen främst att vänja sig till den nya miljön efter flytten.
Vilket är en utmaning för både förälder och barn, eftersom du som ung förälder redan är upptagen tillräckligt. Försök också att hålla ditt barns regelbundna rutiner så normala som möjligt under den upptagna perioden. Ge de gosiga leksakerna och bekanta saker en plats i det nya sovrummet så snart som möjligt.

Äldre barn har vanligtvis svårare att flytta. Särskilt om de måste gå till en annan grundskola eller gymnasium. Detta kan vara mycket drastiskt för barn. Flyttningar för barn mellan 11 och 15 år har mest effekt, enligt studier. Detta beror främst på att barnen har byggt upp ett permanent socialt nätverk.
Att lämna den bekanta miljön och hitta en ny plats på den nya skolan kan ibland göra barn lite oroliga och ledsna. Ge barn utrymme att uttrycka denna rädsla; prata om det och trösta dem när de är ledsna.

Kontakta oss som din flyttfirma i Stockholm!